Ia berbentuk bujur dan mempunyai inti kelapa manis. Cara penyediaan kuih ketayap.
Buat inti kelapa nak bagi sedap cuma masukkan 2 sudu besar butter atau mentega ke dalamnya.
. Masukkan kelapa parutair dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Barulah dimasukkan kelapa parut dan kacau hingga kering menggunakan api kecilBarulah kacau lagi sehingga kering dan tambah tepung. Sesuai sebagai inti Kuih Koci Kuih Ketayap Roti Bun Pau.
Masukkan kelapa parut air gula. 2 12 cwn air pandan santan cair. Boleh dapatkan sirap gula melaka NUTRIFRES disini.
Tapi anda boleh memilih samaada mengukus menggoreng ataupun membakar. 12 ketul gula melaka diracik halus. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
Siap direbus boleh angkat. Larutkan garam bersama air. Dari santan dan kelapa parut.
Cara-cara buat inti. Rebuskan air di dalam periuk bersama daun pandan sehingga mendidihRacik atau potong halus gula melaka tadiAmbil doh sebesar ibu jari tangan atau saiz yang anda. Lepastu tapiskan bncuhan tepung ok.
Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Bila gula laruttambah garam daun pandan kacau hingga mendidih semula. Asamulaikom dan selamat sejatera hari ini kita buat koci labu inti kelapa mudah sahaja macam biasa kalu nak tanya apa apa comment je tapi.
Satukan kelapa parut dan. Untuk bahan inti. Cara Nak Buat Inti Kelapa Kuih Koci By Ra_Natalya253 04 Jun 2022 Post a Comment Kuih koci merupakan kuih yang dibuat menggunakan tepung pulut dan berintikan.
Cara nak buat dan bahannya pun mudah dijumpai. 13 cawan gula merah cap bintang. RESEPI ABOK-ABOK INTI GULA MELAKA.
Tuang air sedikit demi sedikit sambil uli doh sehingga doh tak melekat di bekas. Masukkan kelapa parut putih kacau sentiasa supaya tidak berkerakPerlahankan api kerana. Lebih sedap rasanyakalau guna gula campur campurgula merah.
Sama macam nak buat buah melaka. 1 biji kelapa parut muda sesuai buat inti ½ inci gula melaka sebab gula yang saya beli tu 3 inci jadi bahagi 2 beli online di sini Nak letak semua pun okay tapi tak perlu. Masak air sampai mendidih.
Kemudian masukkan inti kelapa pada kulit ketayap. Campurkan kedua-dua tepung dalam bekas. 1 cawan air suam bahan doh.
Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya. Resipi sedap dan mudah untuk kuih sri muka. Abok-abok antara kuih kegemaran aku jadi setiap bulan puasa aku mesti buat.
Cairkan gula melaka gula pasir. Kuantiti gula mengikut citarasa sendiri untuk tahap kemanisannya. Ambil sedikit adunan leperkan atas tapak tangan dan letakkan gula melaka sebagai inti.
1 12 cawan gula melakamerah. Mula-mula sekali masak untuk inti dahulu. Masak sehingga semua hancur.
2 sudu besar gula pasir. Hasilnya Kuih seri muka sukatan cawan gula melaka yang lembut dan rasa gula melaka yang sangat asli. Sedapnya kuih ketayap ni.
Bahan-bahan simple untuk 10 gulung Kuih Ketayap. 07042021 tidak lama lagi umat islam akan mula menunaikan. Jika mahu buat kuih berwarna tambahkan sedikit pewarna makanan.
Tradisi ini memang digunakan oleh masyarakat cina dalam penyediaan kuih ini. Selepas siap bolehlah rebus dengan cara sama buat buah melaka itu. 2 sudu besar minyak masak.
2 sudu makan gula boleh tambah mengikut kemanisan 1 cubit garam. 2 12 cawan kelapa mesin. Jangan lupa komen hasil intinya.
Masukkan sedikit air untuk cairkan gula merah dan gula putih.
Gula Melaka Coconut Filling For Buns Coconut Bread Coconut Buns Bun
Pulut Gula Melaka Melaka Desserts Food
Pin By Mars Malek On Desserts Spicy Recipes Malaysian Dessert Asian Desserts
0 Comments